Dekenaat Tongeren

kerken Tongerenlijn

Menu:

 

 

 

 

 

Tongeren - O.-L.-Vr.-Geboorte

OLV Basiliek

kaart

Pastorale adressen:
Contact-pastor:
E.H. deken Rik Palmans, pastoor-deken
Tel.: 012/23.14.17
Gsm : 0479/76.39.74
Fax: 012/39.26.69
Corversstraat 1, 3700 Tongeren
E-mail: rik.palmans@skynet.be

Diaken Paul Gielen
Tel.: 012/26.33.59
Gsm : 0479/54.22.81
Kennedylaan 9, 3700 Tongeren
E-mail: paul.gielen4@telenet.be

Parochiesecretariaat :
Stadhuisplein 8, 3700 Tongeren
Tel.: 012/23.82.57
Email : pcolvtongeren@skynet.be
Open op
maandag......van 14u tot 16u
woensdag.....van 10u tot 12u
donderdag.....van 10u tot 12u
Gesloten tijdens de maand juli.

Weekendvieringen:

Voor de uren van de vieringen: zie hier

Op weekdagen :

Voor de uren van de vieringen: zie hier

Voor alle pastorale info rond door doopsel, EC, Vormsel, enz... Kies links in het menu voor samen gelovig op weg

Voor alle pastorale info rond door doopsel, EC, Vormsel, enz... Klik hier voor meer info

Kleuters op bezoek in de Basiliek...

“Door de ogen van een kind”.
Deze uitdrukking kennen we allemaal, maar in Tongeren heeft ze toch een extra betekenis gekregen, want hier gaan regelmatig kleuterklasjes naar de Basiliek om de Katholieke kerk en haar tradities te leren kennen.
Voor wat meer informatie hierover trok ik naar parochie-assistent Viviane Vossen.
Het is begonnen in 2013, na een vraag van  kleuterjuf Anne van de Papschool aan diaken Paul Gielen. Vroeger ging meneer pastoor naar de school om in de klassen uitleg te gaan geven over de betekenis van de feesten en om regelmatig te gaan vertellen over het leven van Jezus, nu hebben ze hier helaas geen tijd meer voor. Er was wel de gezinsviering, maar na een tijdje werd dit stop gezet door een gebrek aan belangstelling.
De 1e keer heeft Viviane heel goed nagedacht over de aanpak,  hoe beginnen met deze rondleiding en ook proberen om de uitleg kindvriendelijk te houden. De vergelijking tussen hun eigen huis en het huis van Jezus maken, bleek toen een schot in de roos. Eerst gingen ze de buitenkant bekijken en dan werd er al gewezen op alle tierlantijntjes die je aan een gewoon huis niet vindt. (N.v.d.r. Ze kunnen de basiliek zien vanuit hun school.)
Er werd ook dag gezegd tegen Jezus, net als bij het naar binnen gaan bij andere mensen.
De glasramen maakten veel indruk door hun prachtige kleuren en het zijn eigenlijk ook kleine verhaaltjes, want ze vertellen ons over passages uit de bijbel of over het leven van heiligen.
De uitdrukking op de gezichtjes en de leuke anekdotes, grote blokfluiten zeggen tegen het orgel of gevangeniskast tegen een biechtstoel, waren het teken dat deze formule werkte.
In het 1e jaar was het nog een beetje zoeken naar de verdere invulling.
Maar op dit ogenblik zijn er al verschillende activiteiten: basiliek leren kennen, bezoek aan de kerststal, de kruisweg in de Goede Week, de kleerkast van meneer pastoor en dan kan er nog wel iets gebeuren rond de doopvont, het Brood van Jezus….
En natuurlijk bij de sluiting van het schooljaar komen ze ook voor een speciale dankviering. Dit is  met ouders en grootouders en wordt verzorgd door diaken Paul, de juffen en Viviane. Hiervoor knutselen ze wat in elkaar in de klas.
Bij ieder bezoek krijgen de kleuters iets om mee te nemen, een boekje of de kalender van meneer pastoor, het heeft altijd iets te maken met wat ze die dag hebben leren kennen.
Waarschijnlijk komt er ook nog een stripverhaal rond Kerstmis.
Intussen doen er ook al andere scholen mee. Naar de kerststal komen zelfs 9 groepen, waaronder een school uit Beverst, en de 1e klassen van Basisschool O.L.Vrouw.
De kerststal is altijd een bezoekje waard en dat doen vele scholen uit Tongeren.  De school van Beverst doet mee omdat de zuster van Suisse Tony daar les geeft. De allerkleinsten van de Papschool gaan naar de kerststal in St. Jan, want dat is heel kort bij voor die kleine beentjes.
Voor de scholen is dit allemaal gratis, in de klas wordt veel voorbereid, maar alles wordt pas concreet in de kerk. Vorig jaar hebben de juf en de kleuters uit dankbaarheid een tafelkleedje versierd met eigen tekeningen.
Maar de meeste voldoening haalt Viviane uit de reacties van de kleuters tijdens zo’n rondleiding. Deze komen recht uit het hart en hun interesse is ook heel oprecht. Ze zijn heel enthousiast om aan de wierook te ruiken als dit wordt voorgesteld of stellen vragen aan meneer pastoor als hij laat zien welke kleding tijdens de mis wordt gedragen. Ze reageren ook heel positief als wordt uitgelegd dat Kerstmis de geboorte is van Jezus en het niet alleen om cadeautjes draait.
Hier kunnen we echt spreken van een geslaagd concept, ik heb het zelf al twee keer mogen meemaken en ik kijk al uit naar het volgende bezoek. Ik heb de basiliek door hun ogen leren zien.

 

INFOBLAD MUSICA SACRA
Op de onderstaande link vindt u het INFOBLAD de maand
met alle informatie over koorzang en orgel- of artiestenmissen
in de Onze-Lieve-Vrouwe-Basiliek van Tongeren-Centrum
Klik op deze link >>> Infoblad van de maand

GEZOCHT KOORLEDEN...

Jeugdkoor ’t Basikliekje

 • repeteert op zaterdag (voor de avondmis)
 • verzorgt de avondmis op zaterdag

O.L.V.-koor

 • eenstemmig dameskoor
 • repeteert  tweemaal per maand op maandagvoormiddag
 • verzorgt  eenmaal per maand de hoogmis

Schola Gregoriana

 • hoofdzakelijk gregoriaanse gezangen
 • repetities in onderling overleg
 • verzorgt de begrafenissen en eenmaal per maand de hoogmis
 • werkt mee aan concerten, radiomissen, hoogdagen en speciale vieringen

Liturgisch Koor:

 • meerstemmig koor
 • repeteert tweemaal per maand op dinsdagavond
 •  verzorgt eenmaal per maand de hoogmis
 • werkt mee aan radiomissen, hoogdagen en speciale vieringen

De Kleine Cantorij

 • semiprofessioneel kamerkoor
 • repeteert tweemaal per maand op maandagvond
 • verzorgt de hoogdagen
 • concertkoor

Indien je interesse hebt of meer uitleg wenst kan je steeds contact opnemen met kapelmeester Jan Peeters (Jan.peeters2@outlook.com of 0476 56 44 78)Wetenswaard of te bezoeken:

Onze-Lieve-Vrouwebasiliek: dagelijks te bezoeken van 9 uur tot 17 uur en op de dagen dat er een avondmis is (dinsdag, vrijdag en zondag) tot 18 uur.
Begijnhofkerk: (niet meer toegankelijk)