Dekenaat Tongeren

kerken Tongerenlijn

Menu:

 

 

 

 

 

knop jacobus

Bijzondere vieringen in 2019

Vormselviering op zondag 12 mei 2019.

Eerste Communie op donderdag 30 mei 2019.

Telkens één viering voor de 6 parochies te Riksingen

Penta fototoer nederlandse kerken

Cursisten van de Pentagoon academie fotografeerden kerken in Nederlands Limburg. Met een artistieke kijk op de kerk als gebouw en de kerk als landschap element. Zo worden impressies weergegeven. Kerken maken immers al eeuwenlang deel uit van het landschap. Zij horen tot de architecturale identiteit van een dorp of wijk. Wat betekent dit? En hoe zal dit evolueren? Zo vertelt de tentoonstelling een artistiek verhaal over kerken en de her- en nevenbestemming.
Praktisch
Locatie:      St.Martinuskerk Berg
Wanneer?  Woensdag 07 november van 17u00 tot 19u30
                      Weekend 10 en 11 november + 17 en 18 november
                      telkens van 13u00 tot 17u00

Sint-Ceciliafeest

Op zondag 25 november verwachten we alle medewerkers en allen die er graag bijzijn vanaf 12 uur in zaal de Meir te Henis.
We voorzien een warm Breugelbuffet.
De bijdrage voor deze maaltijd is 15 euro voor de medewerkers en 20 euro voor de anderen. Onder de 12 jaar is 8 euro. Drank is inbegrepen.
Aangeven voor vrijdag 16 november bij:
Gilberte 012/231482;  Chantal 012/261837;  Raymonde 012/231482;  Mariette 012/231482;  Marie-Louise 012/262195

wereldlichtjesdag aan de Kluis van Vrijhern

Herdenking van alle overleden kinderen met het branden van een kaarsje.
Op zondag 9  december is het Wereldlichtjesdag. Op deze dag herdenken we alle overleden kinderen door een kaars te ontsteken. En dit jaar is er een tweede editie aan de Kluis van Vrijhern. De locatie is niet toevallig gekozen, want het is een initiatief van Viviane Thoonen (62) die in de naburige Paulushoeve woont. Samen met haar schoondochter Peggy organiseert ze een serene bijeenkomst waar iedereen een kaarsje kan aansteken.
Viviane en Peggy verloren vijf jaar geleden hun tweejarige (klein)zoon Menno aan de gevolgen van een hersentumor. “De steun die de familie kreeg, deed heel veel deugd. Je leeft en voelt ook enorm mee met lotgenoten. Praten met mensen die hetzelfde meegemaakt hebben, is gemakkelijker”.
Lotgenoten
Afscheid moeten nemen van iemand is hard, en als het dan van een klein enthousiast kind is, maakt het nog allemaal veel dramatischer. “De pijn en het verdriet is er natuurlijk nog altijd na 5 jaar, maar we hebben dat stilletjes aan een plaats kunnen geven. Je staat er niet bij stil wat het is om een kind verliezen totdat je er zelf middenin zit. Het is tot dan iets wat je leest in de krant en waarvan je denkt: dat is verschrikkelijk. En dan plots overkomt het jezelf, je eigen kleinkind. Alle berichten die je vanaf dan hoort of leest over het verlies van een kind bekijk je met andere ogen. Je voelt extra mee met die mensen, onbekenden, omdat je persoonlijk weet hoe verschrikkelijk dat is. Er ontstaat een soort van verbondenheid tussen de ouders en grootouders van overleden kinderen. Plotseling zijn we lotgenoten. Velen willen erover praten en dat is niet altijd evident, maar het is zoveel gemakkelijker met mensen die hetzelfde hebben meegemaakt”.
Wereldlichtjesdag in Vrijhern
In het najaar van 2013 kregen Kevin en Peggy een pakje op naam van Menno. Er zat een kaarsje en een brief afkomstig van het Kites-Zorgteam  van het UZ Leuven in. “Het Kites team heeft Kevin en Peggy gedurende die acht weken begeleid en zelfs nu nog kunnen zij daar terecht. In die brief stond de uitleg over Wereldlichtjesdag en zo hebben we dit prachtige initiatief leren kennen. Het is in 1997 ontstaan in Amerika en opgericht door een zelfhulpgroep voor ouders van overleden kinderen”, beschrijft Viviane.

 

Iedereen welkom

  1. Jaarlijks wordt Wereldlichtjesdag georganiseerd op de tweede zondag van december. Wereldwijd worden om 19 uur lokale tijd  kaarsjes aangestoken. Door dit te doen in de verschillende tijdzones branden er gedurende 24 uur kaarsen over heel de wereld. “In België begint het nu bekend te worden en wij vonden het tijd om hier ieder jaar een Wereldlichtjesdag te organiseren. In onze directe omgeving kennen wij heel wat mensen die hetzelfde meegemaakt hebben en die we persoonlijk uitnodigen. Doel is om zo’n moment van steun en samenhorigheid te organiseren en zo samen onze kinderen te eren en te herdenken. We zullen dit doen op een mooie, rustige en sfeervolle plaats. Daarvoor is voor ons de Kluis van Vrijhern ideaal. Het zal  een  serene bijeenkomst zijn waar iedereen die dat wil, een kaarsje kan branden. Of je nu mama bent of papa, oma of opa, oom of tante, broer of zus, vriend of vriendin… Wil je een kind gedenken? Voel je dan welkom. Iedereen die een kind mist, is van harte uitgenodigd”, besluit Viviane Thoonen.

Zondag 9 december 2018   18u – 19.30u  aan de Kluis van Vrijhern in Hoeselt.

Deelname is gratis,maar graag even inschrijven voor 6 december op www.wereldlichtjesdag.be

uren missen en gebedsdiensten

uren jacobus

Meer info over uw kerken

parochies jacobus

Samen op weg: gebedsgroepen, sacramenten: doopsel, EC, Vormsel, huwelijk, ...

sacramenten jacobus

lijn

terug naar boven

 

 

 

 

Heb je het nieuws van ons dekenaat al gelezen?

knop dekenaat

Bezoek ook eens onze andere rubrieken of klik in het linkse menu

 

 

 

 

 

 

Vul onze enquête over de opmaak van de website in aub en klik op het einde op verzenden: