Kunstzinnige
meditatie

Kruisbeeld.

De 7 kruiswoorden

Musica Sacra, de vzw die binnen de basiliek instaat voor de coördinatie van de korenwerking, organiseert jaarlijks ook enkele Kunstzinnige Meditaties. Bedoeling van deze Kunstzinnige Meditaties is om de parochianen naast de gebruikelijke liturgische diensten ook een moment van verstilling en bezinning aan te reiken en dit via kunstzinnige programma’s die nauw aansluiten bij een specifiek gebeuren in het kerkelijk jaar. Dit kan muziek, woord of dans zijn.

De eerstvolgende Kunstzinnige Meditatie is gepland op Goede Vrijdag 29 maart om 17.00 uur met de uitvoering van Via Crucis van Fr. Liszt (1811-1886) op harmonium gespeeld door Luc Ponet, titularis-organist. Mieke Burggraeve zal aan de hand van woordmeditaties de Zeven Woorden bezinnend duiden en in een hedendaagse context plaatsen. Daarnaast zingt de Kleine Cantorij & Schola Gregoriana, onder leiding van Jan Peeters, liturgische gezangen uit de liturgie van Goede Vrijdag.

Allen hartelijk welkom. Gratis toegang
met een vrije bijdrage steun je de koorwerking van de basiliek

Kunstzinnige Meditatie op Goede Vrijdag om 17u rond ‘de 7 kruiswoorden’ in de basiliek te Tongeren.

Aan het einde van zijn leven op aarde, richtte Jezus vanop het kruis nog zevenmaal het woord tot de omstaanders.

Vader vergeef het hun, want zij weten niet wat zij doen (Lucas 23: 34)
Voorwaar, zeg Ik u, heden zult u met Mij in het Paradijs zijn. (Lucas 23: 43)
Vrouw zie uw zoon, zoon zie uw moeder. (Johannes 19: 26-27)
Mijn God, mijn God, waarom hebt Gij Mij verlaten. (Marcus 15: 34)
Ik heb dorst. (Johannes 19: 28)
Het is volbracht. (Johannes 19: 30)
Vader, in Uw handen beveel Ik Mijn Geest. (Lucas 23: 46)

Op Goede Vrijdag komen christenen overal samen om deze zeven laatste woorden, ook wel kruiswoorden genoemd, te overwegen. Wat betekenen deze woorden vandaag? Welke boodschap spreekt vandaag uit deze woorden tot mij? Hoe laat ik mijn hart door deze woorden raken?

De zeven laatste woorden van Jezus aan het kruis kwamen in de 18de eeuw voor het eerst voor in de kerkelijke gebruiken op Goede Vrijdag. Ze weerspiegelen de ideeën die in de vroegchristelijke kerk groeiden over Jezus in zijn doodstrijd.

Franz Liszt begon met de compositie van de Via Crucis terwijl hij in het najaar van 1878 in Rome verbleef en hij voltooide het in februari 1879 in Boedapest. Het werk neemt een bijzondere plaats in in het oeuvre van Liszt vooral omdat het een werk is van grote verstilling. Bijzonder is het werk ook omdat het de grenzen van de tot dan toe gangbare tonaliteit opzoekt. Liszt zelf had de bedoeling om het werk in het Colosseum uit te voeren, voorzien van harmonium-begeleiding. Hij zag echter nooit een uitvoering van zijn werk. Het werk ging pas 43 jaar na zijn dood in première op Goede Vrijdag, 29 maart 1929 (exact 95 jaar geleden!), in Boedapest.

FranzLiszt1880-85
Wesenberg (St. Petersburg, Russia), Public domain, via Wikimedia Commons

Iedereen is van harte welkom om op Goede Vrijdag in de basiliek deze kruiswoorden te komen beluisteren en zich erover te bezinnen. Poëzie en muziek zullen ons op een kunstzinnige manier dichter bij Jezus en zijn Kruis brengen.