Feest van Maria’s Geboorte
8 september

Patrones van ons bisdom, ons dekenaat en van de parochie

Alessandro Turchi "The Birth of Mary" (1631-1635). Museo del PradoOp vrijdag 8 september viert de wereldkerk Maria-Geboorte. In ons bisdom vieren wij op die dag het patroonfeest van ons bisdom bij Maria, Oorzaak Onzer Blijdschap. In de kathedraal te Hasselt én in de basiliek van Tongeren vieren wij die dag als een hoogfeest! Ja, Maria, de Oorzaak Onzer Blijdschap werd de patrones bij de oprichting van ons bisdom in 1967. Daarom wordt elke 8ste september ons bisdom opnieuw toegewijd aan Maria, Causa Nostrae Laetitiae. Naast de patrones van ons bisdom is zij trouwens ook de patrones van de parochie O.L. Vrouw-Geboorte én van het grote dekenaat Tongeren.

Ons verbinden met Maria

Genoeg redenen dus om ons op die dag allemaal te verzamelen rond het genadebeeld van Maria. Zoals tijdens de Kroningsfeesten mogen wij onze onderlinge verbondenheid vieren met de Moeder Gods en wij weten hoe verrijkend dat kan zijn! Wie je ook bent en vanwaar je ook komt, we zijn allemaal welkom in de basiliek, want allemaal samen zijn wij Kerk en de basiliek is er voor iedereen. Daar vierden we op die dag om 18.00 uur de eucharistie, met onze bisschop Patrick.

Samen met hem hebben wij gebeden voor ons bisdom, voor de wereldkerk, voor de vrede en voor alle zorgen en vragen die er leven in ons hart. Bovenal hebben wij Maria geëerd omdat zij ons Jezus geeft en omdat zij dag in dag uit voor ons Oorzaak van Blijdschap is.

Kermisprocessie in Tongeren

In Tongeren wordt in die dagen ook kermis gevierd! Wie kermis zegt, denkt aan een schietkraam, botsauto’s en paardenmolen…  maar in Tongeren denken wij dan ook aan de kermisprocessie. Die trok door de straten van de stad op zondag 10 september, vanaf 10.00 uur (na de eucharistieviering van 9.30 uur op die dag). Zo getuigden wij biddend en zingend rond het beeld van Maria en met het H. Sacrament blij van ons geloof.