Vredeslicht
Ontvangst in Tongeren

Affiche Vredeslicht in Tongeren, 2023.
Het Vredeslicht in Tongeren, met een knipoog naar het thema #ZOEKVERBINDING van de Kroningsfeesten...
Vrede begint immers met verbinding te zoeken...

Op zaterdag 16 december 2023 ontvangen wij het Vredeslicht op een feestelijke wijze in Tongeren. Om 18.30 uur wordt de “Last Post” gespeeld aan de Moerenpoort waarna een fakkeltocht via de wandelweg van de Leopoldwal en de Maastrichterstraat het Vredeslicht naar de basiliek brengt. In de basiliek wordt het Vredeslicht omstreeks 19.00 uur tijdens een gebedsviering over de pastorale eenheden en federaties van ons dekenaat verdeeld. De avond wordt afgerond met een gratis concert van de harmonie “Ons VerlangenLogo Harmonie Ons Verlangen uit Beverst.
Iedereen is van harte welkom!

Het Vredeslicht kan nog tot Nieuwjaar in de basiliek afgehaald worden. Noveenkaarsen met het logo van het vredeslicht zijn te koop in de basiliek aan 5 euro. Driedagenbranders kosten 3 euro.
U vindt hier alle verdeelpunten van het Vredeslicht in ons bisdom.
Voor de kinderen kan er hier een kleurplaat van het Vredeslicht gedownload worden. Verdien met je mooi ingekleurde tekening een plekje op de “Wall of Fame” in de basiliek!

Verdeling van het Vredeslicht

Op initiatief van de ORF (de Oostenrijkse radio) wordt sinds 1986 eind november in de geboortegrot van Bethlehem – volgens een heel lange traditie de plaats waar Jezus werd geboren – door een kind het vredeslicht aangestoken. Van daaruit wordt het licht overgebracht naar de luchthaven van Tel Aviv. Een vliegtuig van Austrian Airlines brengt het licht naar Wenen en vandaar naar de Dom van Salzburg via een estafetteloop. Begin december vormt de Dom van Salzburg het decor van een jongerentreffen uit 20 verschillende landen waaronder België. Daarna wordt het vredeslicht overgebracht naar het eigen moederland zonder daarbij het licht te laten doven.
Scouts uit de Oostkantons, Wallonië en Vlaanderen brengen het vredeslicht naar Eupen waar op zondag 10 december om 17.30 uur in de Protestantse kerk van Eupen (Friedenskirche,  Klötzerbahn, 4700 Eupen) een interchristelijke (protestants en Rooms Katholiek) viering in de drie landstalen plaats heeft, in aanwezigheid van de bisschop van Luik. Een afvaardiging uit Tongeren zal erbij zijn om het Vredeslicht naar de basiliek te brengen. Op maandag 11 december komen de afgevaardigden van de zes andere dekenaten van ons bisdom het vredeslicht afhalen tijdens een gebedsdienst in de basiliek. Lees hier hoe een 12-jarig Palestijns meisje het vredeslicht vanuit Bethlehem naar Oostenrijk bracht. Je kan hier de mensen in Bethlehem een hart onder de riem steken met een (digitaal) kaarsje en een (digitale) vredeswens.

Bedoeling van het Vredeslicht

Het vredeslicht uit Bethlehem wil mensen motiveren om tussen Kerstmis en Nieuwjaar een eenvoudige maar een persoonlijke en actieve bijdrage te leveren om warmte, vreugde, hoop, licht en hartelijkheid aan zoveel mogelijk mensen door te geven. We richten ons op de dialoog in dienst van de vrede. Het wil een signaal van verbondenheid zijn aan alle mensen die op zoek zijn naar betere leefomstandigheden.
Het vredeslicht brandde op de heropende Berlijnse muur in 1989, stak de grens over van het voormalige ijzeren gordijn en werd in de jaren 90 in Oost-Europa verdeeld. Het vredeslicht brandde ook op Ground Zero in New York, in Auschwitz in Polen en zal dit jaar aanwezig zijn aan het front in Oekraïne.
Inmiddels veroverde het vredeslicht de harten van miljoenen mensen over de hele wereld en werd het een internationaal onmisbaar element dat niet meer weg te denken is. Iedereen moet vanuit zijn/haar eigen persoon, vanuit zijn/haar eigen overtuiging de boodschap van vrede kunnen uitdragen.
Uit onderstaande beelden (editie 2022) blijkt dat ook in Tongeren het Vredeslicht vele harten veroverd heeft…

Onderstaande video toont zeer mooi hoe het Vredeslicht ontstoken wordt in Bethlehem en doorreist tot in Tongeren (editie 2022).