Vredeslicht
Ontvangst in Tongeren

logo van het Vredeslicht Limburg

Op zaterdag 17 december 2022 ontvingen wij het Vredeslicht op een feestelijke wijze in Tongeren. In een optocht van de Moerenpoort ging het naar de basiliek waar de aankomst van het Vredeslicht werd opgeluisterd door het Alpenhoorns Ensemble. Tijdens de daarop volgende gebedsviering werd het Vredeslicht verdeeld aan de pastorale eenheden en federaties van ons dekenaat. De avond werd afgesloten met een concert van het koor Gospel Akkoord uit Hoeselt.

Het Vredeslicht kan nog tot Nieuwjaar in de basiliek afgehaald worden. Noveenkaarsen met het logo van het vredeslicht zijn te koop in de basiliek aan 5 euro. Driedagenbranders kosten 3 euro.
U vindt hier alle verdeelpunten van het Vredeslicht in ons bisdom.
Voor de kinderen kan er hier een kleurplaat van het Vredeslicht gedownload worden. Verdien met je mooi ingekleurde tekening een plekje op de “Wall of Fame” in de basiliek!

Verdeling van het Vredeslicht

Onderstaande video toont zeer mooi hoe het Vredeslicht ontstoken wordt in Bethlehem en doorreist tot in Tongeren.

Op initiatief van de ORF (de Oostenrijkse radio) wordt sinds 1986 eind november in de geboortegrot van Bethlehem – volgens een heel lange traditie de plaats waar Jezus werd geboren – door een kind het vredeslicht aangestoken. Van daaruit wordt het licht overgebracht naar de luchthaven van Tel Aviv. Een vliegtuig van Austrian Airlines brengt het licht naar Wenen en vandaar naar de Dom van Salzburg via een estafetteloop. Begin december vormt de Dom van Salzburg het decor van een jongerentreffen uit 20 verschillende landen waaronder België. Daarna wordt het vredeslicht overgebracht naar het eigen moederland zonder daarbij het licht te laten doven.
Scouts uit de Oostkantons, Wallonië en Vlaanderen brengen het vredeslicht naar Eupen waar het op zondag 11 december tijdens een dienst in de evangelische kerk verdeeld werd over heel België. Uiteraard waren wij erbij met een afvaardiging uit Tongeren om het Vredeslicht naar de basiliek brengen. Op woensdag 14 december kwamen de afgevaardigden van de zes andere dekenaten van ons bisdom het vredeslicht afhalen tijdens een gebedsdienst in de basiliek.

Bedoeling van het Vredeslicht

Het vredeslicht uit Bethlehem wil mensen motiveren om tussen Kerstmis en Nieuwjaar een eenvoudige maar een persoonlijke en actieve bijdrage te leveren om warmte, vreugde, hoop, licht en hartelijkheid aan zoveel mogelijk mensen door te geven. We richten ons op de dialoog in dienst van de vrede. Het wil een signaal van verbondenheid zijn aan alle mensen die op zoek zijn naar betere leefomstandigheden.
Het vredeslicht brandde op de heropende Berlijnse muur in 1989, stak de grens over van het voormalige ijzeren gordijn en werd in de jaren 90 in Oost-Europa verdeeld. Het vredeslicht brandde ook op Ground Zero in New York, in Auschwitz in Polen en zal dit jaar aanwezig zijn aan het front in Oekraïne.
Inmiddels veroverde het vredeslicht de harten van miljoenen mensen over de hele wereld en werd het een internationaal onmisbaar element dat niet meer weg te denken is. Iedereen moet vanuit zijn/haar eigen persoon, vanuit zijn/haar eigen overtuiging de boodschap van vrede kunnen uitdragen.
Uit onderstaande beelden blijkt dat ook in Tongeren het Vredeslicht vele harten veroverd heeft…