Pasen vieren… ook nu!
Gij zoekt Jezus die gekruisigd is…

De “Goede Week” beleven wij en wereldwijd alle katholieke gelovigen als dé week waarin wij, nog sterker dan anders, ons met Jezus zelf verbinden.

Jezus’ laatste dagen

Samen met zijn apostelen zitten wij met Jezus aan tafel voor het Laatste Avondmaal, Hij, de Dienaar bij uitstek, wast ook onze voeten en in Brood en Wijn schenkt Jezus ons zijn eigen leven. Dat is Witte Donderdag.

Paneel uit het veelluik 'Passie en Verrijzenis' in het heiligdom O.L.V. van Scherpenheuvel, van de Franse schilder Arcabas.
Paneel uit het veelluik 'Passie en Verrijzenis' in het heiligdom O.L.V. van Scherpenheuvel, van de Franse schilder Arcabas.

Hierna gaan wij met Jezus de Hof van Olijven in. Daar bidt Jezus voor ons tot zijn Vader. Daar bidden wij met Hem en voor Hem en voor elkaar en voor heel de wereld. Wij waken daar met Jezus en van dichtbij beleven wij zijn gevangenneming, zijn oneerlijk proces en zijn veroordeling tot de dood. Als Jezus het kruis op zijn schouders neemt, kijken wij toe. Als Hij voorbijkomt, staan wij wenend langs de kant van de weg en Hij troost ons. Als Hij valt onder het kruis dan willen wij, zoals Simon van Cyrene, Hem helpen het kruis te dragen. Wij zien hoe Hij als een misdadiger aan het kruis wordt genageld en horen zijn schreeuw van Godverlatenheid. Met Maria, zijn Moeder en met de geliefde leerling Johannes, staan wij onder het kruis als Jezus sterft. Dat is Goede Vrijdag.

Na zijn kruisdood wordt het stil… doodstil. Jezus rust in het graf. Dat is Stille Zaterdag.

Een nieuwe dag breekt aan

Paneel uit het veelluik 'Passie en Verrijzenis' in het heiligdom O.L.V. van Scherpenheuvel, van de Franse schilder Arcabas.

Op de eerste dag van de week, heel vroeg, bij zonsopgang gaan wij met enkele vrouwen naar het graf. Het eerste wat zij en ook wij dan te horen krijgen, kondigt hét ultieme nieuws aan! “Schrik niet. Gij zoekt Jezus de Nazarener die gekruisigd is.” zo worden de vrouwen begroet, die het dode lichaam van Jezus willen gaan balsemen. En onmiddellijk klinkt voor hen én voor ons de Blijde Boodschap: “Hij is niet hier, Hij is verrezen!” Dat is Pasen!

Verdwenen zijn nu de tranen van die laatste avond en de tranen bij zijn lijden en sterven. Alles wat op ons drukte en als een zware steen op ons lag, dat wat ons verhinderde om voluit en écht te leven… dat alles is sinds de eerste paasmorgen helemaal verdwenen.

Vreugde, te groot voor woorden

Christus is verrezen en Hij is ons nabij als de Levende! Deze overweldigende en vreugdevolle boodschap is té groot voor woorden. Wij zijn uitgenodigd om ons gelovig over te geven aan die boodschap. Zoals wij zijn, mogen wij ons volledig gewonnen geven aan de Verrezen Heer. Wie het aandurft om Pasen te vieren, zal ontdekken dat de verrezen Heer ons hart kan raken en van ons een nieuwe mens maakt, een mens van de verrijzenis.

Licht in onze duisternis

In de paasnacht wordt de duisternis overwonnen door de kleine kaarsvlam op de grote paaskaars, ontstoken aan het nieuwe vuur. Het is dat licht van Christus dat ons verlicht en verwarmt.

In het duister van mijn hart, daar waar ik op een dood spoor zit, wanneer pijn en lijden mijn deel zijn, en in het duister van deze wereld, wanneer landen en volken kiezen voor oorlog en geweld, wanneer een samenleving doof blijft voor de noden van de zwakken en geen recht doet aan de misdeelden… in deze duisternis wil Christus mijn licht zijn en het licht voor heel de wereld. Dit licht van Christus kan door geen enkele macht gedoofd worden. Daarop mogen wij vertrouwen.

Woorden van Leven

Graag luisteren wij naar woorden uit de bijbel, in de paasnacht en elke zondag opnieuw. Want elke bladzijde spreekt ons van Gods liefdesavontuur met de concrete mens, met jou en met mij.

Vanaf het allereerste begin, bij de schepping, heeft God de mens bij de hand genomen en ondanks ontrouw en zonde laat Hij ons nooit meer los. Hij zegt tot ons: “Ik bind mij aan je. Gij zijt mijn volk. Ik ben je God”. En tot ieder van ons – zoals tot Jezus – zegt Hij: “Je bent mijn geliefd kind! Voor altijd! Ondanks alles!”. Deze woorden zijn er tot onze bemoediging, want het zijn woorden van Leven en het evangelie is de boodschap van de Levende.

Gedoopt met levend water

Paneel uit het veelluik 'Passie en Verrijzenis' in het heiligdom O.L.V. van Scherpenheuvel, van de Franse schilder Arcabas.

Zoals water een bron van leven is, zo wil Christus voor ons levend water zijn. Het nieuwe leven dat Hij schenkt is verkwikkend als water. Daarom wordt er in de paasnacht water voor het doopsel gezegend.

Alle gedoopten mogen opnieuw binnentreden in die doop. Wij – die soms angstig zijn om te geloven, wij die ontmoedigd en lauw zijn in ons geloof, wij die twijfelen en vragen hebben, – wij mogen onze doopbeloften hernieuwen.

Wij mogen opnieuw beleven dat wij door ons doopsel gemeenschap hebben met Christus. Ja, ieder van ons heeft in het doopsel deel gekregen aan de dood van Christus, zoals de apostel Paulus het schrijft in zijn brief aan de Romeinen. Maar wie gedoopt is, wordt zoals Christus uit de doden opgewekt om een nieuw leven te leiden. Wij worden nieuw geboren in het doopsel. Daarom is dopen Pasen vieren! Daarom hernieuwen wij de beloften van ons doopsel.

Met Jezus aan tafel

Tot slot gaat de Verrezene opnieuw met ons tafel… en dat élke eerste dag van de week. In de eucharistie wordt brood en wijn aangebracht, gebroken en gedeeld met elkaar. Ja, op onze levensweg hebben wij Christus zelf broodnodig. Daarom viert Hij in vriendschap met ons het paasmaal zoals Hij dit élke zondag doet.

Paneel uit het veelluik 'Passie en Verrijzenis' in het heiligdom O.L.V. van Scherpenheuvel, van de Franse schilder Arcabas.

Laat je raken door de Verrezene

Ik wens en bid dat dit Pasen ons mag genezen van elke vrees om vrijuit als christen te handelen en te spreken. De verrezen Christus maakt van ons een nieuwe mens; wij worden nieuwgeboren, wij worden paasmensen. Jezus zelf, de Verrezene, heiligt ons om voor Hem te leven en van harte zijn getuigen te zijn. Graag wens ik je een gezegend en vreugdevol paasfeest! Alleluia!

Eric Reynders
Deken Tongeren

De afbeeldingen komen uit het veelluik “Passie en Verrijzenis” van de Franse schilder Arcabas. Dit werk hangt in de basiliek O.L.-Vrouw van Scherpenheuvel.