De bijzondere levensloop van Kris Buckinx als 25 jaar diaken.
Kris werd geboren op 22 januari 1955 in Kortessem. Hij is de oudste in een gezin van 5 kinderen. De familie Buckinx woonde nog twee jaar in Kortessem om daarna naar Tongeren te verhuizen. Hij volgde de opleiding sociaal cultureel werk te Heverlee. Kris is tijdens zijn studiejaren ook leider geweest bij KSA Sint-Jan. Daar ligt zeker de basis van zijn sociaal engagement.
De laatste maanden van zijn studies in 1976 deed hij stage in Hasselt waar hij ook 5 jaar werkte als verantwoordelijke voor de dienst Jeugdpastoraal van het bisdom Hasselt. Met jonge mensen nadenken over geloof, spreken over het evangelie en grootse evenementen organiseren… Het was een heel diverse baan. Die periode was voor hem in vele opzichten een keerpunt in zijn leven.
In 1978 zegende Mgr. Paul Schreurs in de O.L.-Vrouw Basiliek het huwelijk van Kris met Anita Dirkse in.
Vanaf 1981 werkte Kris bij VZW KIDS ( Koninklijk instituut voor Doven en Spraakgestoorden ) in Hasselt. Hij is er verantwoordelijk voor de volwassenwerking en voor de opvolging van dove oud-leerlingen. De doven leerden mij werkelijk luisteren. Pastoraal en catechese voor doven was zijn passie. Ook in 1981 verhuisde het jonge paar naar Mal en enkele jaren later was het gezin compleet met Mieke en Joris.
Diaken word je niet van vandaag op morgen, vertelt Kris. Het bewust wordingsproces nam in mijn geval een aantal jaren in beslag. Eigenlijk is het mijn vrouw Anita die een zestal jaar geleden voor het eerst het woord diaken voorstelde, dat was rond het jaar 1987. Het is zij die me toen het duwtje heeft gegeven om concrete stappen te ondernemen. In oktober 1993 ben ik aan de opleiding begonnen.
De diaken opleiding start met een aspirantenjaar waarin de kandidaat tracht een beter inzicht te krijgen op wat het diaconaat in feite inhoudt. Na dit jaar wordt dan de stap gezet naar de eigenlijke opleiding. Deze bestaat uit maandelijkse samenkomsten gedurende drie jaar. Ook de echtgenote maakt deze samenkomsten mee. Tijdens de opleiding wordt gaandeweg duidelijk welke de specifieke taken worden van de diaken. In overleg met Kris zelf, zijn gezin, zijn werksituatie en de parochie waarin hij actief zal zijn, werd voor de Mallenaar vastgelegd dat hij deeltijds diaconale opdrachten zal vervullen in Tongeren en voor de andere helft in het instituut waarin hij tewerkgesteld is. Wat een opoffering van het jonge paar “proficiat”.
Op zondag 13 september 1998 om 15 uur werd Kris door Mgr. Paul Schreurs bisschop van Hasselt in de Heilige Kruiskerk te Mal gewijd tot permanent Diaken. Anita en Kris, Mieke en Joris en de parochies Mal en Sluizen nodigden iedereen uit om deze viering bij te wonen en alle aanwezigen werden verwacht op een receptie in de parochiezaal. In de kerk waren er bisschoppen, diakens, familie, mensen van Mal en Sluizen, personen uit de gemeenschap van de KIDS, leden van KSA jeugdbeweging, in totaal 300 mensen. Indrukwekkend was ook de permanente vertaling met gebarentaal naar de doven toe. De wijdingsplechtigheid groeide uit tot een stijlvolle viering tot ieders voldoening.
In 2001 wordt voor de eerste keer in de geschiedenis een leek, namelijk Kris, de grote baas van Caritas Limburg. Caritas staat ten dienste van de instellingen uit de sectoren ziekenzorg, geestelijke gezondheidszorg en ouderenzorg, gehandicaptenzorg, gezinsondersteuning en kinderopvang. Kris zal zijn halftijdse job bij de KIDS voortzetten, ook zijn werk als diaken in zijn parochie zal hij blijven uitoefenen. Niet veel later, in 2004, belt de huidige bisschop van Hasselt, Mgr. Hoogmartens of hij deel wilde uitmaken van zijn bisschopsraad. Tot 2020 was Kris bisschoppelijk gedelegeerde en had hij de leiding van het vicariaat diaconie en Caritas. In die 16 jaar vervulde hij heel wat mandaten in alle VZW en organisaties. Kris is nog steeds voor vele een steunende kracht in diverse besturen zoals schoolbestuur Katholiek Basisonderwijs Tongeren, diakencommissie van ons bisdom, team Pastorale Eenheid Sint Marcus…. enz.
Ondanks het beperkt bekend maken (namelijk in het parochieblad en op Facebook) dat op 16 september 2023 iedereen uitgenodigd werd om de wijding van diaken Kris na 25 jaar opnieuw te gedenken in de misviering van 18u30, waren de mensen talrijk aanwezig. Voor de viering nam Josiane Houben, onze pastoraal coördinator, het woord om Kris, zijn familie en alle aanwezigen te bedanken. Tijdens de homilie bedankte Kris ook de aanwezigen en de leden van de parochieraad en de kerkfabriek van Mal voor het mooie initiatief. Na de zegening heeft Josiane eveneens zijn bijzondere levensloop verteld. Er werd een geschenk overhandigd aan Anita en Kris namens de initiatiefnemers. Vanwege de directies en het schoolbestuur Katholiek Basisonderwijs Tongeren overhandigden Nele en Nes ook een kleine attentie. Josiane vertelde ook dat Kris een begenadigd tekstschrijver is. Bij zijn afscheid van het bisdom zijn een aantal van zijn teksten gebundeld in een boekje uitgegeven bij Halewijn “Op het andere been, inspirerende woorden” De moeite om te lezen, te overwegen en te beleven…. Kris is ook een muzikaal talent. Nu speelt hij nog steeds klarinet bij de Koninklijke Harmonie Concordia.
De heilige mis werd afgesloten met het lied “Mens voor de mensen” met als refrein “Mens voor de mensen zijn, herder als God, trooster voor groot en klein, zo lief als God”. Een lied toepasselijk op Kris. Hij is een man met een luisterend oor. Ook het werk als diaken in zijn parochies zal hij blijven uitoefenen. Helpen bij misvieringen, kinderen dopen, begrafenissen voorgaan, zieken bezoeken en zoveel meer. De mensen rekenen op mij. Diaken is immers geen functie. Een gepensioneerde priester blijft ook altijd priester. De plechtigheid werd afgesloten met een receptie, zodat iedereen Anita & Kris en hun familie van harte kon feliciteren en bedanken.
We wensen Kris en zijn familie veel geluk en een goede gezondheid toe zodat hij het tekort aan priesters mee kan helpen opvullen.
tekst: kerkfabriek Mal