Lezing
#zoekverbinding

Lezingen #Zoekverbinding, Kroning 2023.

#zoekverbinding met jezelf, je gezin en je familie
Donderdag 10 maart 2022, 20.00 uur VIIO Tongeren

De eerste lezing rond ons kroningsthema #zoekverbinding had plaats op donderdag 10 maart. Een goed gevulde feestzaal van het VIIO luisterde geboeid naar een vlotte spreker.
Peter Adriaenssens is kinder- en jeugdpsychiater en hoofddocent aan de Katholieke Universiteit van Leuven. Hij schreef tal van boeken over jongeren en opvoeding waaronder “Verbolgen verbonden” (2018). Hij is een veel gevraagd begenadigd spreker en werd meermaals erkend voor zijn inzet voor kinderen en jongeren. Peter sprak over verbinding met de mensen in je naaste omgeving.

De oorlog van nu is een uitdaging voor het thema, zo stak de spreker van wal. Het lokt veel verbondenheid en solidariteit uit. Wij leven in een land met heel veel comfort. Toch komt er veel geweld voor zowel bij volwassenen als jongeren terwijl beleefdheid de regel zou moeten zijn.
Onze generatie dacht veilige zekerheid verworven te hebben maar dat wordt plots aan diggelen geslagen door de pandemie en een oorlog in Europa. De jongeren worden door deze crisis voorbereid op een onstabiele, steeds meer verruwende wereld. Steeds meer jongeren geraken in de knoei wat leidt tot een toename van psychische stoornissen. Ons onderwijs is er enorm op vooruit gegaan maar niet voor de jongeren in armoede. 63% van de tieners maakt zich zorgen over de toekomst, 60% gelooft niet meer in een vaste baan.
Daarnaast kan je de vraag stellen of ons onderwijs nog relevant is. Een groeiende groep jongeren is ervan overtuigd dat je een project in het leven kan bereiken langs andere kanalen dan de school. Jongeren zien dat men rijk kan worden zonder school. School ja, maar die moet meer rekening houden met hun voorkeuren en dus wensen ze geen ‘nutteloze’ vakken.

een aandachtig publiek voor de lezing #zoekverbinding te Tongeren.

Verbonden zijn is een belangrijk medicijn. Het wapent ons tegen mentaal onwelzijn. Het maakt ons sterker. Maar niet iedereen wordt vastgehouden. Zorg voor de kwetsbare mens is noodzakelijk maar op bepaalde ogenblikken kan ik zélf die kwetsbare mens zijn. Kwetsbaarheid is verbonden met verantwoordelijkheid. Nieuw fenomeen: sociale media die jongeren zeer hard kunnen kwetsen. Hechting, verbindingen moeten ons versterken om emoties te reguleren. Onze missie: hoe vinden we de juiste link tussen onafhankelijk individu worden en tegelijkertijd je samen te voelen met anderen? Grootouders kunnen heel veel betekenen voor jongeren.
Sociale verbinding is een kernaspect van herstel van gezondheid en toch is dat een element waar weinig naar verwezen wordt.

Hier vindt u een overzicht van de volgende lezingenreeks #zoekverbinding.