Sint-Gillis
Tongeren

De Sint-Gilliskerk te Tongeren.

Bezoek aan de Sint-Gilliskerk te Tongeren op zondag 3 november 2024, om 14.00 uur en om 15.30 uur.

Als gevolg van de sterke bevolkingsgroei langs Hasseltsesteenweg en Mulkerweg vanaf het midden van de 20ste eeuw werd aangedrongen op het oprichten van een hulpparochie Sint-Gillis voor de wijken Broek, Mulken en Zavelberg. Toestemming hiervoor werd verkregen in 1950.

Tussen 1951 en 1955 werd een noodkerk gebouwd. In 1967 werd de nieuwe kerk gewijd door Mgr. Heuschen. Het ontwerp werd getekend door architect Pierre Ulrix (1897 – 1967). Het werd een moderne zaalkerk met zadeldak en vrijstaande toren. In de weekkapel bevindt zich een beeld in barok van de patroonheilige Sint-Gillis daterend rond 1700. Mon Govaerts maakte in 1959 een modern beeld van Sint-Gillis.

Een van de drie glasramen werd geschonken door graaf de Briey van het kasteel van Betho. De kerk bezit een ciborie uit 1638 en een neogotische cilindermonstrans. Rond 1970 maakte Raf Verjans de sacramentstoren. Het wandtabernakel toont in Art Déco twee engelen in aanbidding van de hostie. De kruisweg is afkomstig van het kunstatelier van de abdij van Maredsous, waar ook Raf Verjans een opleiding kreeg.

Bij ieder bezoek worden bijzondere verhalen verteld. Verhalen verborgen in bouwstenen, beelden, glasramen… We belichten kunststijlen van romaans, gotiek, renaissance, barok, classicisme, neostijlen tot eigenzinnige moderne kunstvormen. Grafstenen tonen ridders in volle krijgsuitrusting, pronkerige familiewapens en eretitels. Er wordt stilgestaan bij het brede verleden van dorp en wijk.  Ook verbazingwekkende verhalen achter heiligenbeelden, met soms bizarre lugubere attributen, ontbreken niet.

De vruchtbare leemgrond in Haspengouw lag aan de basis van het ontstaan van vele dorpskernen en steden opgedeeld in stadswijken. Deze dorpskernen en stadswijken bouwden hun fiere kerk. Van op afstand vormen kerktorens bakens, herkenningspunten. Het lijken wel opgestoken vingertjes. Kijk hier ben ik, als dorp, als stadswijk.
Deze kerkgebouwen kwamen tot stand in vallen en opstaan. Stille getuigen van een brokkelig verleden. Voor de kerkbouw werden steeds de betere architecten, steenbewerkers, timmerlieden, beeldensnijders, glazeniers, metaalbewerkers, orgelbouwers… uit de streek of ver daarbuiten aangetrokken.

Kerken houden ons een spiegel voor wie we zijn als mens, als samenleving: minzaam, liefhebbend, zorgzaam maar ook wreedaardig met marteltuigen, beelden van lijden en dood, van ongelijkheid in armoede en rijkdom.
Kerken leverden een ontmoetingsplek voor belangrijke levensfasen in het mensenleven: geboorte, volwassen worden, huwelijk, ziekte en dood.

Tongeren telt 24 kerken. Vierentwintig! Ze staan op een keerpunt. Nu de religieuze toeloop wegebt blijven schatten van erfgoed, schatten van verhalen uit ons verleden vaak achter slot en onder alarm verscholen.

Tijdens dit programma openen deze kerken hun deuren. Ze bieden iedereen met ook maar een beetje interesse voor ons erfgoed de kans om op ontdekkingstocht te trekken.

Dit evenement kwam tot stand in nauwe samenwerking met Archief-Tongeren, VVV-Tongeren, de kerkfabrieken en enthousiaste Tongenaren die graag hun kennis en beeldmateriaal willen delen over ‘hun’ erfgoed.

Meer informatie en inschrijven via visittongeren.be.