Relieken
Uniek erfgoed herontdekt

Affiche van de lezing "Relieken: uniek erfgoed herontdekt".

Samen met Jeroen Reyniers duiken we, op 16 maart om 20.00 uur in de Basiliek, mee in de wereld van de heiligen en hun relieken. Je ontdekt wat relieken zijn, of ze nu nog steeds bestaan en welke bijzondere voorbeelden er in de reliekschrijnen van Tongeren verscholen zitten.

Het bloed van Christus, een fragment van het Heilig Kruis, de schedels van Sint-Ursula en de 11.000 maagden, de sluier van Maria,… allemaal voorbeelden van relieken, overblijfselen van een heilige of voorwerpen waarmee een heilige in contact is geweest. Ze worden vaak in bijzondere reliekhouders bewaard en getoond, zo ook in de Tongerse basiliek.

Al vanaf de klassieke oudheid bestaat er een traditie om helden te herinneren. Voornamelijk in de middeleeuwen trokken de relieken pelgrims van heinde en ver aan. De zevenjaarlijkse Kroningsfeesten van Tongeren zijn ontstaan rond die grote appreciatie en het belang van reliekenverering. De Heiligdomsvaarten van toen, zijn vandaag een onderdeel van de Kroningsprocessie.

Samen met Jeroen Reyniers duiken we mee in de wereld van de heiligen en hun relieken. Je ontdekt wat relieken zijn, of ze nu nog steeds bestaan en welke bijzondere voorbeelden er in de reliekschrijnen van Tongeren verscholen zitten. Jeroen specialiseerde zich de voorbije jaren in de studie van relieken. Samen met zijn collega-onderzoekers van het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium (KIK) mocht hij de voorbije jaren al verschillende heiligen in de laboratoria wetenschappelijk bestuderen.

Praktisch: donderdag 16 maart 2023 – 20.00 uur – Basiliek O.L.‑Vrouw Geboorte Tongeren – inkom gratis.