Bedevaart
Sint-Rochus

Op zondag 21 augustus 2022 om 15.00 uur heeft de Sint-Rochusbedevaart plaats aan de kapel van Sint-Rochus, Schietboomstraat, Munsterbilzen. Bij slecht weer wordt er uitgeweken naar de parochiekerk te Munsterbilzen.

Wie kent de heilige Rochus niet? Deze geneesheilige van besmettelijke ziekten bij mens en dier, vooral van varkenspest. Maar, minder bekend, is hij ook de beschermheilige voor o.a. marskramers, tuiniers en ziekenverzorgers. Een betere heilige om ons door deze huidige coronacrisis te helpen kunnen we ons niet wensen.

Geboren eind 13de eeuw was hij getuige van de vele besmettelijke epidemieën in die tijd. Als jongeling van 20 jaar vond hij zijn roeping. Op zijn bedevaart naar Rome verzorgde en heelde hij de uitgestoten pestlijders totdat hij zelf met de ziekte werd besmet. De legende vertelt dat hij een kluizenaarsbestaan begon, dat een hond hem elke dag een stuk brood bracht en zijn wonden likte totdat hij genezen terug huiswaarts keerde naar Montpellier. Daar stierf hij enkele jaren later in gevangenschap.

Dit levensverhaal en zijn heiligverklaring was het begin van een wijdverbreide verering. Zijn feestdag wordt gevierd op 16 augustus. In de beide Limburgen was de traditie om dan broodjes te wijden en die aan de dieren te eten te geven. Op vele plaatsen werden kapellen opgericht ter ere van Sint-Rochus en vonden bedevaarten plaats naar de kapel.

U leest meer over de Sint-Rochuskapel en de geschiedenis van de bedevaart in uw parochieblad… evenals hoe een “crèmekar” onlosmakelijk verbonden schijnt te zijn met deze bedevaart…