Chrismaviering

In elke kathedraal worden in de Goede Week de Heilige Oliën gewijd die bij sommige sacramenten worden gebruikt. In ons bisdom gebeurt dat op de woensdagavond van de Goede Week om 19.30 u. tijdens een indrukwekkende eucharistieviering in de kathedraal van Hasselt. Indrukwekkend omdat er massaal meegebeden en meegezongen wordt, één van de jaarlijkse hoogtepunten in de bisdomvieringen. Alle gelovigen zijn daar op uitgenodigd. In ons bisdom is het de gewoonte in het bijzonder de oudere misdienaars uit te nodigen die ook een voorbehouden plaats krijgen en in de mate van het mogelijke mee betrokken worden in de viering.

Heilige Oliën

Onmiddellijk na de homilie van deze plechtige eucharistieviering spreken de priesters, de diakens en alle aanwezige gelovigen opnieuw hun trouw aan de bisschop uit. Dat is een ontroerend moment want het herinnert aan de priester- en diakenwijding waar op een bepaald ogenblik van de viering de wijdeling zijn gevouwen handen in de handen van de bisschop legt en trouw belooft aan de bisschop en aan zijn opvolgers.  

Dan worden de Heilige Oliën om beurt door twee diakens naar voren in het koor gebracht. Zij zijn telkens vergezeld door enkele catechisten of begeleiders van het betreffende sacrament waarvoor de olie wordt gebruikt. Ondertussen wordt de indringende tekst gezonden: ‘Zalving ten zegen, olie van vreugde, teken van vriendschap voor mensen van God’.

Achtereenvolgens spreekt dan de bisschop de zegen uit over de Olie voor de catechumenen (doopleerlingen) of het kinderdoopsel en het sacrament van de zieken.

© Bisdom Hasselt

Het Heilig Chrisma

Nóg plechtiger is de wijding van het Heilig Chrisma. Het wordt gebruikt bij het Vormsel om het voorhoofd van de vormelingen te zalven en bij de priesterwijding als de binnenkant van de handen met het Heilig Chrisma worden gezalfd. Ook bij het doopsel wordt het Chrisma gebruikt, een overblijfsel uit de tijd toen bij het doopsel drie sacramenten-in-één werden toegediend namelijk doopsel, vormsel en eucharistie. Bij het volwassendoopsel gebeurt dat nu nog. De dopeling wordt gedoopt, ontvangt het heilig Vormsel en gaat voor het eerst te communie.

Na het plechtig aandragen van de olie blaast de bisschop in alle stilte driemaal in kruisvorm over de olie, hij mengt een beetje balsem met de olie en wijdt het chrisma tijdens een lange prefatie.

Verdeling van de HH. Oliën

Elk dekenaat heeft voor de viering drie recipiënten afgegeven in een zijkapel van de kathedraal. Die worden nog tijdens de viering na de wijding gevuld met de verschillende Heilige Oliën. Na de viering kunnen ze dan opgehaald worden door de verschillende verantwoordelijken van de dekenaten en mee naar de dekenale kerk genomen. Daar worden ze op een afgesproken moment verdeeld naar de verschillende pastores.

In ons dekenaat worden priesters, diakens en andere pastores uitgenodigd om op Witte Donderdag om 14 uur in de basiliek hun Heilige Oliën te komen afhalen tijdens een woorddienst. Zo heeft elke pastor de mogelijkheid om voldoende Oliën te verwerven, noodzakelijk voor de toediening van de sacramenten.

Serbakow, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons

Herinner u de namen

Een bijzonder moment tijdens deze viering is ook het ogenblik waarop we na de consecratie de overledenen gedenken. De priesters en diakens die in het afgelopen jaar gestorven zijn worden hier met naam genoemd. Je bent priester of diaken in eeuwigheid en over de dood heen blijven we verbonden met elkaar.

Op het einde van de plechtigheid worden we gezonden om ’s anderendaags op Witte Donderdagavond het sacrament van de dienstbaarheid te vieren: de zelfgave van Jezus in de voetwassing en in de Eucharistie en de oproep van Jezus om zijn Laatste Avondmaal te blijven gedenken.

E.H. Rik Palmans, ere-deken van Tongeren.