Tweede collecte voor Broederlijk Delen

Halfvasten konden we al onze solidariteit tonen en een deeltje van ons bezit delen met de armste mensen in de wereld. In het weekend van Palmzondag (12 en 13 april) kunnen we opnieuw in de zondagsvieringen een steentje bijdragen aan een mooiere wereld.

Broederlijk Delen wil kleinschalige initiatieven van de plaatselijke bevolking in de Derde Wereld steunen, zodat zij zelf in staat zijn hun eigen lot te verbeteren. In een wereld waarin het maatschappelijke en ecologische systeem kraakt, is die plaatselijke bevolking in de Derde Wereld het eerste en grootste slachtoffer. Daarom helpt het om de krachten te bundelen om zo de impact van onze steun te vergroten. Broederlijk Delen nodigt iedereen uit om zich te scharen achter een gemeenschappelijk doel: rechtvaardigheid, zowel internationaal als lokaal.

De jaarlijkse campagne van broederlijk delen geeft een gezicht aan de internationale solidariteit. Wij kunnen samen een verschil maken door Broederlijk Delen te steunen. Dankzij jouw steun kan Broederlijk Delen blijvend investeren in haar partners en hun projecten. Want, samen zijn we de motor achter positieve verandering. Dit jaar heeft Broederlijk Delen aandacht voor de agro-ecologische transitie in het Globale Zuiden.

 
 

Campagne Broederlijk Delen 2025.

Koffieboer Patrick

Eén van de campagnefiguren dit jaar, is Patrick, koffieboer in Oeganda. Hij kreeg binnen een overheidsprogramma gratis pesticiden. Toen hij die gebruikte, steeg zijn productie op korte termijn. Maar na verloop van tijd stierven maar liefst 100 koffieplanten.

Oeganda, met zijn hooglanden en tropische temperatuur, is een ideaal land om koffie te telen. De Robusta-variant vind je er zelfs in de natuur. Na Ethiopië is het het tweede grootste productieland van koffie in Afrika. Veel boeren zijn dan ook afhankelijk van een goede oogst voor hun inkomen. Patrick Mubangizi werkt al 32 jaar als koffieboer. Zijn oogst wordt via een coöperatie geëxporteerd en belandt zo misschien zelfs in jouw koffiekopje. Maar nog niet zo lang geleden was hij ten einde raad en overwoog hij bijna te stoppen.

 
 

Campagne Broederlijk Delen 2025.

Overheidsprogramma deelt gratis pesticiden uit

Via een overheidsprogramma kreeg Patrick enkele jaren geleden gratis pesticiden. In eerste instantie leken ze goed te werken. “Ik hoefde minder te wieden en er was minder kans op plagen,” vertelt de boer. “Het maakte het werk voor mij eenvoudiger.” “Maar na enkele jaren merkte ik dat de insecten, die mijn koffieplanten nodig hebben, verdwenen waren. Nadat de oogst het eerste jaar was toegenomen, ging het de jaren daarna steil bergaf. De planten verwelkten en de grond werd levenloos. Uiteindelijk stierven honderden koffieplanten,” vertelt Patrick. En dat was niet zonder gevolgen want “omdat de oogst te laag was en er weinig inkomen was, konden mijn kinderen niet naar school. Ik had er geen geld voor.”

Toen besefte Patrick dat er iets moest veranderen. “Tijdens een training van COSIL, een partnerorganisatie van Broederlijk Delen die werkt rond agro-ecologie, hoorde ik dat mijn problemen waarschijnlijk te maken hadden met het gebruik van synthetische pesticiden. Gelukkig leerde ik goede alternatieven kennen.”

“Ik merk dat veel andere boeren nog steeds kiezen voor chemische bestrijdingsmiddelen. Ze schuwen het extra werk, zonder dat ze een extra vergoeding krijgen als ze biologische koffie verkopen.”

Campagne Broederlijk Delen 2025.

Dankzij een opleiding van COSIL, partner van Broederlijk Delen, is de koffieplantage gered: “Ik kreeg training om natuurlijke beschermingsmiddelen te maken, maar ook hoe ik compost en vloeibare meststof kon maken. Ik plantte nieuwe struiken en mijn plantages worden nu van dichtbij opgevolgd door COSIL. Ik merk vandaag het verschil: de grond is weer rijk en levend, en de planten geven elk jaar een grotere oogst.”

“De pesticiden die we gratis krijgen, zijn ondertussen verboden in Europa omdat ze te schadelijk zijn voor de gezondheid. Er is duidelijk nood aan meer sensibilisering om andere boeren te overtuigen om te kiezen voor een agro-ecologische koffieteelt. Het werk van COSIL is daarom erg belangrijk.”

Steun

Financiële steun voor het project van Patrick of voor andere projecten in de Derde Wereld kan je geven bij de twee collecte van Broederlijk Delen die het weekend van Palmzondag plaats heeft. Giften vanaf 40 euro op jaarbasis zijn aftrekbaar van de belastingen maar dan moet je dat wel overschrijven op het rekeningnummer van Broederlijk Delen BE12 0000 0000 9292. Met 60 euro kunnen twee landbouwers een training volgen over agro-ecologische landbouwtechnieken. Met 130 euro kan een stuk aangetast land van 10 are hersteld worden. Met 300 euro kan COSIL, een partnerorganisatie van Broederlijk Delen die werkt rond agro-ecologie, één jongere ondersteunen bij het opzetten van een eigen bedrijf, zoals bijenteelt of stadslandbouw.

Hartelijk dank voor uw steun.