Diaconieavond
13 september 2022

Op dinsdag 13 september organiseerde ons bisdom een avond rond diaconie en caritas voor ons dekenaat. De avond richtte zich tot alle mensen in het dekenaat die betrokken zijn bij diaconie en caritas en tot alle mensen in het dekenaat die interesse hebben in dit onderwerp.

Op deze avond mochten we ruim dertig mensen ontvangen uit alle hoeken van ons dekenaat, zowel uit Tongeren als uit Hoeselt, Bilzen, Riemst en Voeren. Na een korte inleiding door diaken Serge Casier van het vicariaat diaconie en caritas, kwam een boeiend debat op gang.

Iedereen vertelde om beurt over de acties, soms klein, soms groot, soms individueel, soms in kleine groep, soms in grote groep, die in hun pastorale eenheid op het getouw gezet worden. Telkens gaat de kern van die acties naar het zoeken van verbinding met de medemens, in dit geval de medemens in nood. En die nood kan zowel materieel zijn als niet materieel. Mensen die het financieel moeilijk hebben, mensen die nood hebben aan een gesprek, mensen die eenzaam zijn, mensen die ziek zijn, mensen die geconfronteerd worden met een tegenslag, …

Het betreft soms een klein gebaar, een gesprek met iemand om haar/hem een hart onder de riem te steken en soms een groot engagement. De vrijwilligers van Sint-Vincentius of van Sint-Gilliskelderke die wekelijks of maandelijks voedselpakketten uitdelen aan de armen en behoeftigen in onze omgeving.

Tijdens deze boeiende avond mochten we ervaren dat er heel veel “kleine goedheid” leeft in de pastorale eenheden van ons dekenaat waarbij mensen zich belangeloos inzetten voor andere mensen die door een moeilijke periode gaan. We werden ook geïnspireerd door elkaars verhalen om straks nog andere, nieuwe acties van “kleine goedheid” op te zetten in onze pastorale eenheden. U zal hierover in de komende tijd ongetwijfeld meer lezen in uw vertrouwde parochieblad en/of op onze website.

Tot slot werd er afgesproken dat we zo’n diaconieavond 2 à 3 keer per jaar zullen organiseren om elkaar nog verder te inspireren, te ondersteunen en ervaringen uit te wisselen. Het vicariaat van ons bisdom zegde toe om mee de schouders te zetten onder de acties die we in de komende maanden gaan uitwerken. Heeft u na het lezen van dit artikel ook zin gekregen om mee te doen en de wereld een klein stukje mooier te maken? Aarzel niet en neem contact op met uw parochieassistente, uw diaken of uw priester. Zij zullen u graag welkom heten in de gemeenschap van onze vrijwilligers.

Sinds de Middeleeuwen zijn de termen diaconie en caritas sterk verbonden met de zeven Werken van Barmhartigheid. Lees hier meer over de Werken van Barmhartigheid.