Openbaar Kunstbezit Vlaanderen en Toerisme Vlaanderen lanceerden het project ‘Vlaamse Meesters op hun plek’. Bedoeling is om bezoekers uit Vlaanderen en ver daarbuiten kennis te laten maken met verborgen parels van Vlaamse meesters op bijzondere plekken in Vlaanderen en Brussel. Maar liefst 83 sites verspreid over heel Vlaanderen nemen deel, waarvan maar liefst 6 plekken met unieke meesterwerken in Tongeren te vinden zijn! Eén van de Tongerse topstukken die je kan bewonderen is het reliekschrijn in de Sint-Stefanuskerk in ‘s Herenelderen. Dit reliekschrijn is uitzonderlijk te bezoeken elke eerste zaterdag van de maand o.l.v. stadsgids Paul Denis. Een bezoek aan dit bijzonder reliekschrijn is enkel mogelijk op reservatie.
In de kerk is een bijzonder erfgoedobject terug te vinden. Het is een houten kist waarin eeuwenlang de relieken van een heilige in werden gestopt. Het schrijn dateert uit de vijftiende eeuw en er zijn verschillende figuren op afgebeeld. U vindt een rijk geïllustreerde uitleg over deze bijzondere reliekschrijn in deze brochure. Het verhaal van deze onbekende parel in Haspengouw wordt in volgend audiofragment verteld:
Dit jaar kan je op zaterdag 7 december nog deelnemen aan een gratis rondleiding in de Sint-Stefanuskerk van ’s Herenelderen. Het bezoek vindt plaats om 14.00 uur, tweede bezoek om 15.30 uur als 14.00 uur volzet is.
Op de volgende data kan je nog deelnemen aan een gratis rondleiding in de Sint-Stefanuskerk van ’s Herenelderen. De bezoeken vinden plaats om 14.00 uur, tweede bezoek om 15.30 uur als 14.00 uur volzet is.
- zaterdag 2 november 2024
- zaterdag 7 december 2024
De kerk is een stichting van de heren van Elderen in 1261. De huidige kerk in Maasgotische stijl dateert uit de 15de eeuw. In 1899-1900 werd de kerk gerestaureerd onder leiding van de Luikse architect Fernand Lohest. De kerk is verbonden aan de bewoners van het kasteel van ’s Herenelderen met de families van Hamal, de Croÿ, de Renesse.
Hoogtepunten: Grafstenen van de 13de eeuw tot de 18de eeuw.
Gotisch retabel, renaissance glasramen en tondo’s uit de 16de eeuw.
Meer informatie en inschrijven via visittongeren.be.