Sint-Lutgart
Laudato Si’ boom

Laudato Si' boom.

Op 24 mei 2015 stelde paus Franciscus zijn encycliek Laudato Si’ voor. De weerklank was ongezien, de invloed op ondermeer het klimaatdebat en het Akkoord van Parijs onbetwistbaar. De actualiteit inzake de thema’s van gerechtigheid, vrede en ecologie bewijzen dat de betekenis en het belang van dit kerkelijk document nog groeit.

De encycliek richt zich tot alle mensen ter wereld, met een dubbele oproep: de ‘hele menselijke familie samenbrengen rond de zoektocht naar een duurzame en integrale ontwikkeling’ en ‘een nieuwe dialoog aangaan over de wijze waarop we bouwen aan de toekomst van de planeet’.

Naar aanleiding van deze oproep tot eerbied voor Gods schepping, werd in de geloofskern Sint-Lutgart beslist om een boom te planten die een symbool en aandenken zou zijn voor de zorg voor onze planeet. De ziekte en het overlijden van Pastoor Tony Hayen zorgden er jammer genoeg voor dat men geen tijd vond om de boom op een geschikte wijze officieel te planten. Daar kwam op vrijdag 24 maart verandering in, toen er bij de kerk van Sint-Lutgart een Laudato Si’ boom geplant werd en plechtig ingehuldigd.

Leden van de vereniging K.W.B groeven het gat om de boom in te planten, kinderen van de basisschool Sint-Lutgart hebben het gat dichtgemaakt en enkele kleutertjes hebben de boom water gegeven. De Sint-Lutgartschool heeft het peterschap over de boom aanvaard. Deken Eric Reynders kwam de boom zegenen en de schepen van milieu, Patrick Jans zag dat het goed was. Olijfbomen kunnen honderden jaren oud worden. Laten we dus hopen dat nog vele generaties van de Laudato Si-boom kunnen genieten. Tegelijk zal de herinnering aan pastoor Tony altijd in deze boom aanwezig blijven.

Door een Laudato Si’ (fruit)boom te planten, leggen we op een symbolische manier de band met Laudato Si’ zelf: “Iedere gemeenschap kan van het goede van de aarde nemen wat zij nodig heeft om te overleven, maar ze heeft ook de plicht om de aarde te beschermen en haar vruchtbaarheid voor toekomstige generaties te verzekeren.”

Een vrucht- of fruitboom symboliseert mooi de oproep om de vruchten van de aarde te delen. Bovendien duurt het enkele jaren vooraleer hij vrucht draagt. Ook dat is symbolisch: het vraagt soms wat geduld om resultaten te zien van onze inspanningen. Een boom legt de band met voedsel en met duurzame klimaatbestendige landbouwsystemen zoals agrobosbouw of agro-ecologie. Hij verwijst ook naar recente gemeenschapsinitiatieven zoals deeltuinen, eetbare tuinen, enz…

Intussen werd onze Tongerse Laudato Si boom ook officieel geregistreerd op de website van Ecokerk, waar u een immer aangroeiende lijst van Laudato Si bomen kan vinden.