Viering Tony 40 jaar dienst

Eerder verscheen al een nieuwsbericht waarin het jubileum van onze “Pikman” aangekondigd werd. Op zondag 7 augustus was het tijd om dit jubileum officieel te vieren. U vindt hieronder de toespraak van Jan Jaspers, voorzitter van de kerkraad.

Beste Tony,

40 jaar trouwe dienst bij eenzelfde werkgever: het is vandaag meer uitzondering dan regel. Toen je voorganger Lambert met pensioen ging, stond de kerkfabriek voor de moeilijke opdracht om een waardige opvolger te vinden voor deze toch niet zo eenvoudige taak. En ze kwamen bij jou terecht: een jonge gast van zowat 25 jaar. De grote vraag was: gaat hij de veelzijdigheid van de taak goed kunnen invullen en vooral: gaat hij het volhouden?

Die veelzijdigheid van je taak is inderdaad niet te onderschatten. Je bent zowat het gezicht van de basiliek, het aanspreekpunt voor iedereen die de kerk bezoekt. Je bent ook een half infopunt voor de stad: mensen die hun weg zoeken, zet je met plezier op het juiste spoor. Je bewaakt ons gebouw en ons patrimonium, wijst opdringerige toeristen beslist maar vriendelijk terecht. Je onderhoudt de basiliek, zorgt ervoor dat alles blinkt wat moet blinken. In je “kot” achteraan in de basiliek laat je nieuwe ideeën groeien: de kerststal, het vredeslicht zijn er dankzij jou en je “Vrienden”.

Maar je bent niet alleen onze huisbewaarder, je bent ook onze Suisse, onze Pikman. Die functie vervul je op een bijzondere, eigen manier. Je hebt een goed gevoel voor protocol bij grote kerkelijke en burgerlijke feesten, maar ook bij huwelijken en uitvaarten. Je begeleidt Onze-Lieve-Vrouw als ze erop uittrekt bij processies of straks bij de Kroningsfeesten.

Tony, je staat nu dicht bij je pensioen. Je hebt echter te kennen gegeven dat je dat nog even wil uitstellen, zeker tot na de Kroningsfeesten. De kerkfabriek juicht dat natuurlijk toe en is verheugd dat je dat belangrijk feest nog wil meedragen. Want er is onder meer nog de rondgang van het processiebeeld nu in het najaar in de zondagskerken van ons dekenaat en in het voorjaar in de parochies of geloofskernen van onze stad. Dat moet, met de hulp van een grote groep vrijwilligers, nog in goede banen geleid worden.

De kerkfabriek wil dit jubileum van 40 jaar dienst onderstrepen met een klein geschenk: Italiaanse wijn, zodat je al kan voorgenieten van je volgende bezoek aan Rome.

Wij willen echter ook graag je echtgenote Julienne in de hulde betrekken. Zij heeft je in die 40 jaar onvoorwaardelijk gesteund en af en toe water in de wijn moeten doen. Daarom voor haar een fles champagne, een wijn waar ze ditmaal geen water bij moet doen!

Namens de Kerkfabriek Onze-Lieve-Vrouw Geboorte

Jan Jaspers
Voorzitter.

In zijn weerwoord liet Tony weten dat hij al meer dan 40 jaar met heel veel plezier naar z’n werk gaat. En hij kon hierbij ook meteen het geheime recept uit de doeken doen. Een recept dat zelfs zijn echtgenote nog niet kende, namelijk dat hij al die jaren in de basiliek een geheime vriendin had, en nog steeds heeft. Hetgeen alle aanwezigen meteen ook hartelijk deed lachen.

Hieronder kan u enkele sfeerbeelden van de viering bekijken.