Openkerkendag

Openkerkendag op zaterdag 1 juni 2024.

Sinds 2008 wordt de rijkdom van ons religieus erfgoed in de kijker geplaatst met de Open Kerkendagen. Deze Open Kerkendagen vinden jaarlijks plaats tijdens het eerste weekend van juni en vormen de opening van het toeristische seizoen in België en Luxemburg. Dit feestweekend is de gelegenheid bij uitstek voor religieuze gebouwen van verschillende overtuigingen om hun deuren wijd te openen.
Ontdek als bezoeker een rijk, gevarieerd en soms ongekend patrimonium vlakbij huis! Geleide bezoeken, concerten, tentoonstellingen, rondetafelgesprekken… gepassioneerde organisatoren staan te trappelen om u hun religieus erfgoed voor te stellen.

Naar aanleiding van de Open Kerkendag, zaterdag 1 juni 2024, organiseerden de Vrienden van het Le Picard-orgel Tongeren een ware “Organ Battle” in de basiliek O.L.‑Vrouw Geboorte te Tongeren.

Drie orgels werden bespeeld door drie verschillende organisten met als hoogtepunt drie orgels die tegelijkertijd werden bespeeld. Van dienst waren organist-titularis Luc Ponet, adjunct-organist Dana Hemelaer en de jonge ontdekking Nicetas Askenov. Deze laatste is een Oekraïense vluchteling die in 2023 op 17-jarige leeftijd in België belandde. Hij bleek een muzikaal supertalent dat ontdekt werd tijdens de Internationale Zomeracademie Alden Biesen. Hij studeert momenteel aan de kunsthumaniora van het Lemmensinstituut in Leuven waar hij onder andere les krijgt van en opgevolgd wordt door Luc Ponet.

Meer informatie over Open Kerken via openchurches.eu