Festival Beroert
Canto Ostinato

B-Classic – Festival Beroert in de Basiliek

Het Festival “Beroert” van B-Classic vindt dit jaar in Tongeren plaats van 6 tot 9 oktober. Naar goede gewoonte wordt weer een eigenzinnig en attractief programma voorgesteld. En natuurlijk kan daarin de Basiliek niet ontbreken. Op zaterdag 8 oktober om 20.30 uur wordt de Canto Ostinato van de Nederlandse componist Simeon Ter Holt uitgevoerd.

De ‘Canto Ostinato’ van Simeon ten Holt, zeg maar de Nederlandse Wim Mertens, is meer dan een muziekstuk, het is een hypnotiserende ervaring. Het werk dat gecomponeerd werd tussen 1973 en 1979 is Nederlands meest gevierde bijdrage aan de minimal music. Anders dan de andere minimalisten die vaak het ritmische aspect benadrukken, zoekt Ten Holt het in de richting van de melodie en de klank. Elke uitvoering van ‘Canto Ostinato’ is uniek, want Ten Holt geeft de musici veel vrijheid in de omgang met de partituur.

De première van Canto op 25 april 1979 in de Ruïnekerk in Bergen sloeg in als een bom en groeide in Nederland uit tot een klassieke hit. De partituren worden er op lichaamsdelen getatoeëerd, vrouwen baren kinderen op ‘Canto’,…. Geen enkel hedendaags muziekstuk heeft in Nederland zoveel impact gehad als ‘Canto Ostinato’.

Om onbegrijpelijke redenen wordt deze compositie slechts zelden uitgevoerd in ons landje terwijl de kerken bij onze Noorderburen overvol lopen als dit werk op het programma staat. Hoog tijd om hier iets aan te doen en België voor de bijl te laten gaan. Maar B-Classic zou B-Classic niet zijn als ze hier niet hun eigenzinnige twist aan gaven om het geheel tot nog grotere hoogten te tillen ter eer en glorie van uw ultieme concertervaring. Want dat zal het worden. Gitarist en componist Bram Stadhouders maakt samen met meester-arrangeur Ward Opsteyn een immersieve versie van de Canto. 360° muziek dus! Uberorgelmeister Luc Ponet zal achter het orgel plaatsnemen met aan zijn zijde werkelijk fenomenale vocalisten als Charlotte Schoeters, Ekaterina Levental, Rianne Wilbers, Fanny Alofs en de onnavolgbare Benjamin Abel Meirhaeghe. Open your mind and your… heart will follow.

Toegangsprijs: 20€. Tickets via De Velinx.

B-Classic bestaat in 2022 10 jaar. Lees meer over het hele festival op www.b-classic.be