We willen een beetje warmte geven.

Vuurpotten voor Oekraïne.

In Kerk&Leven nummer 10 van einde februari verscheen een artikel over ons bezoek in de lokalen van het Begijnhof waar tegenwoordig een veertigtal Oekraïense vluchtelingen verblijven. We opperden toen al het voorstel om tegen volgende winter een lading vuurpotten te kunnen opsturen.

Een andere energiecrisis

Zoals we in de nieuwsberichten kunnen horen, zijn de energievoorzieningen in het land zwaar beschadigd en het valt te verwachten dat men ter plaatse vaak zonder stroom zal komen te zitten. In de winter wil dat zeggen: geen verlichting, geen verwarming en geen kookfornuis. Voor de soldaten te velde is de toestand nog erger want aan de frontlijn is er helemaal geen sprake van energievoorzieningen.
De vuurpot is een eenvoudige, en goedkope manier om enige verlichting te brengen in de benarde situatie. Samen met de bewoners van het Begijnhof willen we vuurpotten maken die we dan in het najaar ter plaatse zullen brengen.

Wat is die vuurpot?

In een oud conservenblik plaatst men een rolletje golfkarton steekt er een kartonnen wiek in en vult dan de pot verder helemaal op met gesmolten kaarsvet of parafine. Op die wijze heb je een kaars die behoorlijk lang kan branden. Zet je over de kaars een groter blik met een opening dan kan je het ook gebruiken als mini campingvuur.

Wil je meedoen?

Verzamel dan restanten van kaarsen. In de eerste twee weken van september kan je in de voormiddag alles binnenbrengen op het dekenaal secretariaat, Piepelpoel 25 in Tongeren.
Bellen of mailen om een afspraak te maken is eveneens mogelijk (0470 89 34 94 of secretariaat@dekenaattongeren.be). Indien nodig komen we je verzameling bij jou thuis ophalen.
Wil je meehelpen om vuurpotten te maken, laat dan iets weten. Het kan een manier zijn om contact te leggen met de Oekraïense gemeenschap.

Oude kaarsen als grondstof voor vuurpotten voor Oekraïne.

Alvast bedankt voor je medewerking. We houden jullie op de hoogte over het verloop van de actie.

Lokale Redactie Kerk &Leven, Marc Buckinx
Coördinator Oekraïense vluchtelingen, Rudy Nelissen.