Verruwing of vergeving?

“Verruwing of vergeving? De eerste steen of een tweede kans?” Dit is het onderwerp van de tweede avond in een reeks van twee, getiteld “Onze Kerk kijkt tegelijk naar binnen en naar buiten“, waarbij het bisdom Hasselt, Christen Forum Limburg en het christelijke opinieweekblad Tertio de handen in elkaar slaan.

De tweede avond op maandag 21 november 2022 kreeg als titel: “De eerste steen of een tweede kans”. De verwijzing naar het verhaal over de overspelige vrouw in Johannes 8, 1-11 is duidelijk. Wie zonder zonde is, mag de eerste steen gooien. Iedereen maakt fouten en iedereen heeft vergeving nodig. Jezus veroordeelt de vrouw niet, Hij geeft haar een nieuwe kans, maar met de duidelijke opdracht niet opnieuw te zondigen. Hoeveel gemakkelijker is het niet wel te veroordelen, elkaar met stenen te bekogelen, in plaats van te vergeven en nieuwe kansen te bieden? In onze samenleving merken we een toenemende verruwing, zeker op de (a)sociale media. Hoe gaan we daar als christenen mee om? Hoe bieden we weerwerk aan de verharding? Kunnen we de samenleving een alternatieve weg aanreiken vanuit broederlijkheid en vriendschap, vanuit barmhartigheid en verzoening?

Na de inleiding van filosoof Guido Vanheeswijck belichten ere-rechter Tony Heeren, gevangenisaalmoezenier Siska Deknudt en moraaltheologe Ilse Cornu tijdens een panelgesprek elk vanuit hun ervaringen en expertise het belang van vergeving voor het vredevol samenleven in het gezin, in de bredere maatschappij, in de ruime wereld en in de Kerk.

Praktisch:

Maandag 21 november 2022 om 20.00 uur
Cultuurcentrum Hasselt, Kunstlaan 5, Hasselt
Inkom: 5 euro

Meer info:

website van het bisdom Hasselt.
website van weekblad Tertio.
website van Christen Forum Limburg.