Pelgrimage
naar Maria

Pelgrimage naar Maria 2024 met als thema "Wandelen voor de vrede".

De devotie tot Onze-Lieve-Vrouw loopt als een rode draad doorheen de Tongerse geschiedenis. In de vierde eeuw kwam het christelijk geloof naar onze streken. Toen moet ook de verering van Maria ontstaan zijn: Tongeren kreeg niet voor niets de titel ‘Oudste Mariaheiligdom aan deze zijde van de Alpen’. Het Mariabeeld uit de vijftiende eeuw kreeg de naam: Maria, Oorzaak onzer Blijdschap. Eind negentiende eeuw vereerde de Kerk Maria door bijzondere beelden te kronen. Zo gaf de paus de toelating om het Tongerse beeld te kronen. Hieruit ontstond in 1890 een processie, de ‘Kroningsprocessie’ en de zevenjaarlijkse Kroningsfeesten.

Sedert 2009 organiseren we jaarlijks een pelgrimsdag naar Maria. Het is een dag van pelgrimeren met verschillende tochten vanuit Voeren, Maastricht, Eben-Emael, Bassenge en Glons. Met de tocht vanuit Maastricht wordt ook een link gelegd tussen Sint-Servatius in Maastricht en Tongeren.

Koningin van de vrede

Maria kreeg door de tijd heen velerlei namen, zoals wij dat ook bezingen in het lied ‘Liefde gaf U duizend namen’. In Tongeren kreeg zij de naam van ‘Oorzaak onzer Blijdschap’. dit jaar willen wij echter aandacht schenken aan ‘VREDE’.
Met zovele oorlogen in de wereld is het goed om als pelgrim onderweg te bezinnen wat vrede voor onszelf betekent en hoe wij daaraan kunnen werken.
Met Maria, koningin van de vrede, willen wij onze pelgrimsdag graag bij u aanbevelen om mee op tocht te gaan voor de vrede in de wereld.

Dit jaar gaat onze pelgrimage naar Maria door op zaterdag 25 mei 2024. U kan kiezen voor de jekerdalpelgrimage, een pelgrimstocht in groep met gids of voor een individuele, plaatselijke tocht ‘Tongeren op zijn mooist’. De pelgrimage wordt afgesloten met een pelgrimsviering.
Vertrek telkens vanuit VIIO, St-Truidersteenweg 17 te Tongeren. Er is parkeergelegenheid op de parking VIIO, Beukenbergweg en in de omgeving.

Hartelijk welkom op de pelgrimage naar Onze-Lieve-Vrouw van Tongeren. Maria, de Oorzaak onzer Blijdschap, zal op u wachten. Zij nodigt u uit om bij haar te komen met uw dank, uw vreugde en al uw zorgen. Met elkaar, met Maria en met haar Zoon Jezus verbinden wij ons tot één familie.
Wij wensen u een boeiende pelgrimage!

Jekerdalpelgrimage

Er wordt gratis vervoer voorzien naar de startplaatsen in Voeren, Maastricht, Eben Emael, Bassenge en Glons. Het vertrek van de pelgrimsgroepen naar de startplaatsen is voorzien met een bus vanuit VIIO.

Startplaats Vertrek bus Afstand Pelgrimstocht Vertrek Pelgrimstocht
’s Gravenvoeren,
Mariakapel, Kinkenberg
06.00 uur 45 km 06.45 uur (*)
Maastricht, O.L.-Vrouweplein 08.45 uur 32 km 09.30 uur (*)
Eben-Emael, Fort 10.00 uur 23 km 10.30 uur    
Bassenge, O.L.-Vrouwgrot 12.00 uur 15 km 12.30 uur (*)
Glons, rue Lulay, école du Sacré‑Cœur 13.30 uur 10 km 14.00 uur    
wandeltempo: 5 à 5,5 km/u (*) met pelgrimszegen bij het vertrek

Vanaf Glons (10 km) is er een bewegwijzerde route zodat stappen op eigen tempo kan. Vanaf 24 mei zijn de GPX-bestanden van de Jekerdalpelgrimage beschikbaar op www.partnerwalk.be. De aankomst in de VIIO te Tongeren is voorzien tegen uiterlijk 17.00 uur.

Verplicht inschrijven voor 15 mei bij Jean-Pierre Houben via GSM: 0471 42 13 20 of online via www.partnerwalk.be met vermelding plaats van vertrek.

DEELNAMEPRIJS
€ 3 te betalen aan de startplaats VIIO (leden van een wandelclub betalen € 1,50).

Partnerwalk 2 : ‘Tongeren op zijn mooist’

Voor wie individueel of in kleine groep lokaal in Tongeren op eigen tempo wil pelgrimeren, zijn er de tochten van Partnerwalk  ‘Tongeren op zijn mooist’, met start en aankomst in VIIO.
– keuze uit een pelgrimstocht van 5, 10 of 15 km.
– doorlopend vertrek tussen 7.00 uur en 15.00 uur vanuit VIIO, Sint-Truidersteenweg 17, Tongeren.
– inschrijven bij vertrek.
– deelnameprijs € 3 (leden van een wandelclub betalen € 1,50).
– elke tocht gaat langs de basiliek, het begijnhof, de middeleeuwse wallen en vele mooie groene hoekjes van de oudste stad van België.
– de 10 km en 15 km-wandelingen brengen je ook naar de prachtige en gevarieerde natuurgebieden in de omgeving van Tongeren.

Pelgrimsviering

De pelgrimage wordt afgesloten met een pelgrimsviering:
Om 17.40 uur vertrek van de optocht vanuit VIIO naar de basiliek met een passage langs het genadebeeld ‘Oorzaak onzer Blijdschap’.
Om 18.00 uur pelgrimsviering in de basiliek.

Meer info

U vindt meer informatie in de folder die u hier kan downloaden, of in uw editie van Kerk&Leven, of via
Jean-Pierre Houben 0471 42 13 20
Rik Roeffelaer 0476 68 46 33
www.partnerwalk.be.


Terugblik op vorige edities

Als je ergens gemakkelijk verbinding kan maken met iemand naast je, dan is dat zeker bij een wandeling. Een pelgrimstocht is dan ook wandeling met een + (met een plus). Je kan er persoonlijk je eigen weg gaan en in stilte de verbinding zoeken met God: de verticale lijn.  Maar je kan zeker ook verbinding maken met je tochtgenoten en praten met elkaar over je eigen levenservaringen: de horizontale lijn.