Pelgrimage
naar Maria

Pelgrimstocht door het Jekerdal naar Maria.

Samen een dag op stap
Na een onderbreking van twee jaren door corona, was er op zaterdag 21 mei opnieuw een pelgrimsdag  naar het genadebeeld van Maria, de Oorzaak onzer Blijdschap, in Tongeren. Reeds eeuwenlang wordt er gepelgrimeerd naar Onze Lieve Vrouw in Tongeren. Deze pelgrimsdag stond dit jaar in teken van de kroningsfeesten 2023 met als thema #zoekverbinding.

Wandelen met een +
Als je ergens gemakkelijk verbinding kan maken met iemand naast je, dan is dat zeker bij een wandeling. Een pelgrimstocht is dan ook wandeling met een + (met een plus). Je kan er persoonlijk je eigen weg gaan en in stilte de verbinding zoeken met God: de verticale lijn.  Maar je kan zeker ook verbinding maken met je tochtgenoten en praten met elkaar over je eigen levenservaringen: de horizontale lijn.
Om 6u30 vertrokken reeds een 20-tal pelgrims vanuit Voeren (45 km). Diaken Paul gaf daar de eerste pelgrimszegen van de dag. Om 9u30 kwamen er in Maastricht bij de Sterre der Zee nog een 15-tal moedigen erbij om de tocht naar Tongeren te beginnen. Om 10u30 vertrok nog een mooi groepje vanuit Eben-Emael voor de tocht van 23 km.
’s middags was er een grotere pauze bij de grot van Bassenge, Petit Lourdes, om de honger te stillen. Daar sloten ook de pelgrims van de namiddag aan. Zij vertrokken om 12u30 met de zegen van deken Eric Reynders. De laatste pelgrims begonnen aan hun tocht van 10 km vanuit Glons. Vanaf dit punt was de route bewegwijzerd en kon ieder op eigen tempo naar Tongeren. Meer dan 100 pelgrims bereikten zo vanaf 16 uur de VIIO waar men kon genieten van een fris pintje of koffie en taart. Onder begeleiding van het trommelkorps vertrok de groep om 17u45 naar de basiliek voor een afsluitende eucharistieviering, ter ere van Onze Lieve Vrouw, de Oorzaak onzer Blijdschap.