Pelgrimage
naar Maria

Pelgrimstocht door het Jekerdal naar Maria.

De devotie tot Onze-Lieve-Vrouw loopt als een rode draad doorheen de Tongerse geschiedenis. In de vierde eeuw kwam het christelijk geloof naar onze streken. Toen moet ook de verering van Maria ontstaan zijn: Tongeren kreeg niet voor niets de titel ‘Oudste Mariaheiligdom aan deze zijde van de Alpen’. Het Mariabeeld uit de vijftiende eeuw kreeg de naam: Maria, Oorzaak onzer Blijdschap. Eind negentiende eeuw vereerde de Kerk Maria door bijzondere beelden te kronen. Zo gaf de paus de toelating om het Tongerse beeld te kronen. Hieruit ontstond in 1890 een processie, de ‘Kroningsprocessie’ en de zevenjaarlijkse Kroningsfeesten.

Hartelijk welkom op de pelgrimage naar Onze-Lieve-Vrouw van Tongeren. Op deze dag sluiten wij het onvergetelijke Kroningsjaar af met een pelgrimsdag en een Lichtprocessie. Maria, de Oorzaak onzer Blijdschap, zal op u wachten. Zij nodigt u uit om bij haar te komen met uw dank, uw vreugde en al uw zorgen. Met elkaar, met Maria en met haar Zoon Jezus verbinden wij ons tot één familie.
Wij wensen u een boeiende pelgrimage!

Dit jaar gaat onze pelgrimage naar Maria door op zaterdag 23 september 2023. U kan kiezen voor de jekerdalpelgrimage, een pelgrimstocht in groep met gids of voor een individuele, plaatselijke tocht ‘Tongeren op zijn mooist’. De pelgrimage wordt afgesloten met een pelgrimsviering.
Vertrek telkens vanuit VIIO, St-Truidersteenweg 17 te Tongeren. Er is parkeergelegenheid op de parking VIIO, Beukenbergweg en in de omgeving.

Jekerdalpelgrimage

Er wordt gratis vervoer voorzien naar de startplaatsen in Voeren, Maastricht, Eben Emael, Bassenge en Glons. Het vertrek van de pelgrimsgroepen naar de startplaatsen is voorzien met een bus vanuit VIIO.

Startplaats Vertrek bus Afstand Pelgrimstocht Vertrek Pelgrimstocht
’s Gravenvoeren,
Mariakapel, Kinkenberg
06.00 uur 45 km 06.45 uur (*)
Maastricht, O.L.-Vrouweplein 08.45 uur 32 km 09.30 uur (*)
Eben-Emael, Fort 10.00 uur 23 km 10.30 uur    
Bassenge, O.L.-Vrouwgrot 12.00 uur 15 km 12.30 uur (*)
Glons, rue Lulay 33 (la Passerelle) 13.30 uur 10 km 14.00 uur    
wandeltempo: 5 à 5,5 km/u (*) met pelgrimszegen bij het vertrek

Vanaf Glons (10 km) is er een bewegwijzerde route zodat stappen op eigen tempo kan. Vanaf 22 september zijn de GPX-bestanden van de Jekerdalpelgrimage beschikbaar op www.partnerwalk.be. De aankomst in de VIIO te Tongeren is voorzien tegen uiterlijk 17u00.

Verplicht inschrijven voor 13 september bij Jean-Pierre Houben via GSM: 0471 42 13 20 of online via www.partnerwalk.be met vermelding plaats van vertrek.

DEELNAMEPRIJS
€ 3 te betalen aan de startplaats VIIO (leden van een wandelclub betalen € 1,50).

Partnerwalk 2 : ‘Tongeren op zijn mooist’

Voor wie individueel of in kleine groep lokaal in Tongeren op eigen tempo wil pelgrimeren, zijn er de tochten van Partnerwalk  ‘Tongeren op zijn mooist’, met start en aankomst in VIIO.
– keuze uit een pelgrimstocht van 5, 10 of 15 km
– doorlopend vertrek tussen 7.00 uur en 15.00 uur vanuit VIIO
– inschrijven bij vertrek
– deelnameprijs € 3 (leden Wandelsport Vlaanderen betalen € 1,50)
– elke tocht gaat langs de basiliek, het begijnhof, de middeleeuwse wallen en vele mooie groene hoekjes van de oudste stad van België
– de 10 km en 15 km-wandelingen brengen je ook naar de prachtige en gevarieerde natuurgebieden in de omgeving van Tongeren

Pelgrimsviering

De pelgrimage wordt afgesloten met een pelgrimsviering:
Om 17.30 uur vertrek van de optocht vanuit VIIO naar de basiliek met een passage langs het genadebeeld ‘Oorzaak onzer Blijdschap’.
Om 18.00 uur pelgrimsviering in de basiliek. Om 20.00 uur Lichtprocessie.

Meer info

U vindt meer informatie in de folder die u hier kan downloaden of in uw editie van Kerk&Leven.


Terugblik op de pelgrimage 2022

Na een onderbreking van twee jaren door corona, was er op zaterdag 21 mei 2022 opnieuw een pelgrimsdag  naar het genadebeeld van Maria, de Oorzaak onzer Blijdschap, in Tongeren. Reeds eeuwenlang wordt er gepelgrimeerd naar Onze Lieve Vrouw in Tongeren. Deze pelgrimsdag stond dit jaar in teken van de kroningsfeesten 2023 met als thema #zoekverbinding.

Wandelen met een +
Als je ergens gemakkelijk verbinding kan maken met iemand naast je, dan is dat zeker bij een wandeling. Een pelgrimstocht is dan ook wandeling met een + (met een plus). Je kan er persoonlijk je eigen weg gaan en in stilte de verbinding zoeken met God: de verticale lijn.  Maar je kan zeker ook verbinding maken met je tochtgenoten en praten met elkaar over je eigen levenservaringen: de horizontale lijn.
Om 6u30 vertrokken reeds een 20-tal pelgrims vanuit Voeren (45 km). Diaken Paul gaf daar de eerste pelgrimszegen van de dag. Om 9u30 kwamen er in Maastricht bij de Sterre der Zee nog een 15-tal moedigen erbij om de tocht naar Tongeren te beginnen. Om 10u30 vertrok nog een mooi groepje vanuit Eben-Emael voor de tocht van 23 km.
’s middags was er een grotere pauze bij de grot van Bassenge, Petit Lourdes, om de honger te stillen. Daar sloten ook de pelgrims van de namiddag aan. Zij vertrokken om 12u30 met de zegen van deken Eric Reynders. De laatste pelgrims begonnen aan hun tocht van 10 km vanuit Glons. Vanaf dit punt was de route bewegwijzerd en kon ieder op eigen tempo naar Tongeren. Meer dan 100 pelgrims bereikten zo vanaf 16 uur de VIIO waar men kon genieten van een fris pintje of koffie en taart. Onder begeleiding van het trommelkorps vertrok de groep om 17u45 naar de basiliek voor een afsluitende eucharistieviering, ter ere van Onze Lieve Vrouw, de Oorzaak onzer Blijdschap.