Op 11 november herdenken wij jaarlijks de wapenstilstand van 11 november 1918, die het einde betekende van de Eerste Wereldoorlog. Ieder jaar wordt, in aanwezigheid van de koning, een ceremonie gehouden aan het Graf van de onbekende soldaat te Brussel, eerst om de slachtoffers van de Eerste Wereldoorlog te gedenken, nadien ook die van de Tweede Wereldoorlog en alle andere oorlogen in de wereld.
Op 11 november, evenals op 1 november, is er na de viering in de basiliek een herdenking en bloemenhulde aan het Monument der Gesneuvelden op de Graanmarkt in Tongeren. Dit monument werd in 1926 opgericht ter gedachtenis van de slachtoffers van de Eerste Wereldoorlog. Het monument werd op vraag van het stadsbestuur ontworpen door de bekende beeldhouwer Pieter Jan Braecke (1859-1938). Op 29 augustus 1926 werd het onthuld door Koning Albert I en Koningin Elisabeth.
Het monument bestaat uit een achthoekig waterbekken waar een vierhoekige sokkel uit oprijst. Bovenop de sokkel staat een groep kinderen die een vlag, bloemen en een helm vasthouden. Dit symboliseert de onschuldige jeugd die eer brengt aan het leger en de oorlogsslachtoffers. Het monument heeft als doel een teken van hoop te zijn en optimisme en een positief toekomstperspectief uit te stralen.