Hoogfeest van O.L.-Vrouw Onbevlekt Ontvangen

0 L'Immaculée Conception - P.P. Rubens - Prado - P1627 - (2)

De Onbevlekte Ontvangenis van Maria is een dogma dat stelt dat Maria verwekt werd en ter wereld kwam zonder met de erfzonde te zijn bevlekt. Met erfzonde wordt bedoeld dat alle mensen die uit Adam geboren worden, getekend zijn door het kwaad waardoor het goddelijk verlangen naar het goede verstoord wordt door de neiging naar het kwade.

Deze bijzondere status van Maria wordt op 8 december, negen maanden voor het feest van de geboorte van Maria op 8 september. Dit dogma werd op 8 december 1854 met de pauselijke bul Ineffabilis Deus afgekondigd door paus Pius IX.

Concreet betekent dit dat Maria nooit deel heeft gehad aan de erfzonde. Zij werd zonder zonde geboren en dus Onbevlekt Ontvangen. Vanaf haar verwekking was Maria, ‘vol van genade’ en door Gods genade is zij heel haar leven vrij van iedere zonde gebleven. Omdat Maria de erfzonde niet meer kon doorgeven, kon Jezus dus mens uit mensen zijn, en terzelfdertijd gelijk aan God.

De verering voor Maria als de ‘onbevlekt ontvangene’ kreeg een nieuwe impuls door de gebeurtenissen in het Zuid-Franse dorpje Lourdes in het jaar 1858. Vier jaar na de dogmaverklaring verscheen Maria in Lourdes aan Bernadette Soubirous. Toen de veertienjarige Bernadette vroeg wie zij zag, kreeg zij als antwoord ‘Ik ben de onbevlekt ontvangene’ (La Conception Immaculée).

Vandaag ligt het belang van Maria’s onbevlekte ontvangenis voor christenen vooral in de meditatie over Gods menswording. Dat is het grote mysterie van het christendom. Anders dan in de islam en het jodendom blijft God niet louter transcendent. En anders dan in de Griekse Oudheid is Jezus geen halfgod en Maria geen (half)godin. Het gaat erom dat God om mensen geeft, zozeer dat Hij zich aan hen kenbaar maakt in Jezus als een kwetsbaar kind en terdoodveroordeelde.

Dit dogma van de Onbevlekte Ontvangenis wordt vaak verward met het dogma van de maagdelijkheid van Maria. Dit laatste dogma stelt dat Jezus bij Maria verwekt werd zonder geslachtsgemeenschap met een man.

Meer achtergrond bij dit dogma vindt u hier.